Een federale rechtbank oordeelde afgelopen week dat Apple de FBI moet helpen om de iPhone van een terrorist te kraken. Apple wil niet haar eigen klanten hacken, en ging in hoger beroep. Hoewel Google zegt Apple te steunen, gaat het niet van harte.
De telefoon waarom het gaat was van een van de schutters van de aanslag in San Bernardino, in de Verenigde Staten. Bij een schietpartij vielen in december 2015 veertien doden.
De FBI wil graag in de iPhone van de schutter kijken. Die is echter beveiligd met een pincode. Als tien keer de verkeerde code wordt ingetoetst, wordt de data op de iPhone gewist. De FBI wil nu dat Apple een aparte versie van het besturingssysteem iOS maakt, zodat de beveiliging van de iPhone met ‘brute force’ kan worden gekraakt: alle mogelijke codes worden uitgeprobeerd.
Apple weigert dat te doen en gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank. Topman Tim Cook stelt dat de FBI vraagt om een achterdeurtje in te bouwen. Dat is vragen om problemen: als de software in de verkeerde handen valt, is iedere iPhone kwetsbaar.
Google-topman Sundar Pichai steunde Cook in een serie tweets. Maar helemaal van harte ging dat niet. Pichai hield zich op de oppervlakte en ging niet verder dan dat de uitspraak ‘een verontrustend precedent’ zou scheppen.
Privacy: onderdeel van Apple's business model
Dat Google niet met Apple voorop in de strijd gaat, komt doordat de bedrijven een andere strategie voeren, zo stelt Foreign Policy. Apple maakt zich sinds de onthullingen van Edward Snowden zorgen over het imago van de Amerikaanse techbedrijven. Sindsdien is privacy een belangrijk onderdeel van Apple's marketingstrategie en verdienmodel.
Samen met Google heeft Apple bijna de gehele markt voor smartphones in handen. Maar de iPhones zijn veel beter beveiligd dan de Android-telefoons. Dat heeft onder meer te maken met het updatesysteem. Apple kan direct een update naar haar gebruikers verzenden.
Android-telefoons makkelijker te kraken
Voor Google ligt dat veel ingewikkelder. Zij moeten daarvoor samenwerken met de smartphonefabrikanten waarop Android draait, zoals Samsung. De update wordt naar die fabrikanten gestuurd, die hun eigen aanpassingen weer maken. Pas dan wordt de update naar de gebruikers verzonden.
Daardoor krijgt een Android-gebruiker veel minder updates dan iemand met een iPhone. Dat maakt de Android-telefoons minder veilig, aldus beveiligingsexperts tegen Foreign Policy. Telefoons met verouderde software zijn immers makkelijker te kraken.
Apple heeft daardoor een een groter belang dan Google om flink van leer te trekken tegen de FBI. De inlichtingendienst zal namelijk minder moeite hebben om de Android-telefoons te kraken. Apple zal daarentegen vaker door de FBI gevraagd worden om mee te werken.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl